LinkedInYouTubeTwitter

Volgende stap verduurzaming

Gemeenten die afgelopen jaren actief hun energie-doelen hebben aangepakt zijn nu toe aan de volgende stap; duurzaam materiaalgebruik. Leendert Odijk vertelt hoe het is gegaan. 

 

Leendert Odijk heeft veel ervaring met het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed en sinds 2015 trekker van een gemeentelijk Bouwstenen-netwerk dat speciaal rond deze opgave is gevormd. Gemeenten die hieraan deelnamen hebben afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het verwerven van kennis en optuigen van efficiënte werkprocessen ten aanzien van de verduurzamingsambities op het gebied van maatschappelijk vastgoed. Nu is deze 'kopgroep' toe aan de volgende stap. 

Leendert OdijkAnder politiek speelveld

Als trekker van het netwerk zag Leendert Odijk een hoop veranderen in de voorbije drie jaar. "Duurzaamheid stond bij veel gemeenten toen niet op de politieke agenda. En waar dat wel zo was, ontbrak de kennis om de ambities waar te maken."

Behoefte aan nieuwe kennis

Er was vooral inhoudelijke en procesmatige kennis nodig: aan welke kennis en mensen heeft mijn gemeente behoefte voor het verwezenlijken van de duurzaamheidsambities, hoe krijgen we de ambtelijke organisatie mee en hoe rapporteren we aan de plaatselijke politiek?

Pionieren in de ambtelijke wereld

Odijk: "In het netwerk zat een aantal gemeenten met een politieke prikkel om het vastgoed te verduurzamen, zoals Tilburg, Breda, Den Bosch, Nijmegen, Zeist en Almere. Lastig was wel dat iedere gemeente anders georganiseerd is. Soms is er een duidelijke vastgoedafdeling, terwijl elders vastgoed juist is versnipperd. In feite waren die gemeenten aan het pionieren. De opgedane ervaringen werden in het netwerk gedeeld. Zo leerden ze van elkaar en konden ze die lessen in de praktijk toepassen."

Duurzaamheid in coalitieakkoorden

Inmiddels heeft het overgrote deel van de gemeenten duidelijke ambities op het gebied van duurzaamheid vastgelegd in de coalitieakkoorden. Dankzij het Klimaatakkoord is er veel aandacht van de media. "Drie jaar geleden was het vechten voor geld als je iets met duurzaamheid wilde", merkt Odijk. "Het is nu juist vreemd als een gemeente geen ambities en doelen op het gebied van duurzaamheid heeft."

Paprika als bouwmateriaal voor gebouwenPaprika's als bouwmateriaal

De genoemde gemeenten gaan zich nu ook meer richten op specialistische onderwerpen, zoals het gebruik van hernieuwbare materialen. Odijk: "De groene steeltjes van een paprika kun je bijvoorbeeld gebruiken als materiaal in de bouw. Het gaat erom dat we die technieken succesvol in de praktijk toepassen. We zijn op weg naar klimaatneutrale gebouwen, waarbij je ook de afkomst van alle materialen in kaart hebt en weet hoe je die materialen opnieuw kunt gebruiken als het gebouw niet meer nodig is."

Nieuwe trekker

Voor Odijk is dit het moment om afscheid te nemen als trekker van het Bouwstenen-netwerk verduurzaming. "Er is nu meer behoefte aan iemand met meer specialistische kennis en ervaring van materialen en techniek. Zelf zal ik breed binnen de netwerken van Bouwstenen blijven aanschuiven om mijn kennis te delen. Ik heb me met veel plezier voor het netwerk Verduurzamen ingezet. "

 

 

Yes you canOok meedoen?

Interesse om aan te sluiten bij het netwerk Verduurzamen of een ander netwerk waar verduurzaming altijd is ingebakken? Dat kan. Zie hier de mogelijkheden (om u aan te melden). Samen komen we beter vooruit!

 

 

Meer informatie

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.