Strategisch vastgoedmanagement (ook wel CREM)

Strategisch vastgoedmanagement (ook wel CREM)

De definitie van strategisch vastgoedmanagement hangt af van de optiek waarmee ernaar gekeken wordt. Vanuit de gebruiker van vastgoed gaat het om hoe het vastgoed optimaal afgestemd kan worden op de wensen van het primaire proces. Bij beleggers gaat het om het realiseren van een maximaal financieel rendement op hun vastgoedportefeuille.

 

De doelstelling van strategisch vastgoedmanagement is om een reële bijdrage te leveren aan het realiseren van de ondernemings- of bedrijfsdoelstelling. Strategisch vastgoedmanagement dient te leiden tot verhoging van de productiviteit, reductie van de kosten en moet bijdragen aan het rendement. Daarnaast zal het moeten bijdragen aan de identiteit van de organisatie.

 

Het managen van vastgoed op strategisch niveau wordt uitgevoerd door het portfolio management. Door het portfolio management worden strategisch uitgangspunten voor het vastgoedbeleid vastgesteld, die ondersteunend zijn aan de ondernemersdoelstellingen. Dit zijn uitgangspunten voor acquisitie, duurzaamheid-, rendements- en overige eisen voor exploitatie en verkoop.

 

Strategisch vastgoedmanagement is de Nederlandse pendant van het Corporate Real Estate Management (CREM)

 

Bron: Nieuwe bouwstenen voor huisvesting en vastgoed (Imke Verheij en Linda Zondag, 2009)

 

 

 

 

 

 

Vastgoedmanagement kan verdeeld worden in drie niveaus:

 
Vastgoedmanagement 
 
Bron: Strategische inzet van vastgoed (Driel, 2010)
 
 
  

Source URL: https://bouwstenen.nl/Definitie strategisch vastgoedmanagement

List of links present in page