Eerste wethouder duurzaam vastgoed

Eerste wethouder duurzaam vastgoed

Image
Dorus

Dorus Klomberg is voor zover bekend de eerste en enige wethouder 'duurzaam maatschappelijk vastgoed' in Nederland. 

 

Hij gaat 16 september 2022 tussen 10.00 en 11.30 uur graag in gesprek met wethouders onderwijs, sport, cultuur en de gebouwde omgeving over de grote opgave rond maatschappelijke voorzieningen en vastgoed. 

 

Meer snelheid in de uitvoering

Dat gesprek is van belang omdat de maatschappelijke voorzieningen onder druk staan; zowel ruimtelijk als financieel. En de opgave is groot. Er zijn in het hele land plekken nodig om de samenleving bij elkaar te houden en vooruit te helpen. Ook is er meer snelheid nodig in het realiseren van de energietransitie en de duurzaamheidsopgave. Daarbij moeten komende jaren flink wat scholen worden aangepakt; ook al vanwege het 'ventilatieprobleem'. Gemeenten hebben tot taak te voorzien in voldoende goede schoolgebouwen en het rijk staat aan de lat om hiervoor de benodigde financiering te leveren. 

Waarde laten zien

Om de klus te klaren helpt het als een gemeente een wethouder vastgoed heeft die dapper en zakelijk is, zeggen ervaren wethouders. Vastgoed wordt niet altijd op waarde geschat. En als het geld gaat kosten gaan we liever iets anders doen. Een mooie taak voor wethouders om de maatschappelijke waarde van het vastgoed aan de samenleving, aan de lokale en landelijke politiek en op de bestuurstafels te laten zien. Daarbij zijn de grote problemen van Nederland volgens Leonard geluk, algemeen directeur van de VNG, alleen op te lossen als de ruimte in regels maximaal worden benut. Het werk zal niet makkelijk zijn, zegt hij in een column, maar het brengt Nederland wel verder. 

Gezamenlijk belang

Samen met de wethouders bespreken we stand van zaken en wat lokaal en landelijk op de agenda staat. Ook praten we iedereen bij over de actuele ontwikkelingen en wat er aan komt vanuit Europa. We verkennen waar gemeenten (nog beter) samen op kunnen trekken rond zaken die voor alle gemeenten van belang zijn, ook in afstemming met collega-bestuurders in Den Haag. 

Onderwijs, gezondheid en jeugdzorg

Naast Dorus Klomberg, wethouder in Rheden, is ook Chantal Broekhuis bij het bestuurlijk oploopje aanwezig. Zij draagt graag het stokje van haar lokale en landelijke werk als wethouder Utrechtse Heuvelrug over aan nieuwe gemeentebestuurders; vooral als het gaat om onderwijs, gezondheid en jeugdzorg. 

 

 

Meedoen?

Wethouders kunnen zich (desgewenst samen met de verantwoordelijk ambtenaar voor maatschappelijk vastgoed) hier aanmelden voor de gratis online bijeenkomst. Tip ook jouw wethouder!

 
Image
Aanmelden

 

Meer info

 

Vier wethouders aan het woord over de opgaven waar zij mee aan de slag gaan:

Wethouder Schollema, Pekela

maakt een betere leeromgeving

Wethouder Bloemhoff, Groningen

strijd voor kansengelijkheid

Wethouder Brok, Oss

doet het voor en met de gemeenschap

Wethouder Eerenberg, Utrecht

voor een effectieve aanpak klimaatcrisis 

Reactie toevoegen


Source URL: https://bouwstenen.nl/wethouder_duurzaam_vastgoed

List of links present in page