Lichtgewicht zonnepanelen

Lichtgewicht zonnepanelen

Image
Jolande Mensink, Bouwstenen, AA, 1909 -19.jpg

Op het dak van het Eemhuis, een grote multifunctionele accommodatie in Amersfoort, zijn lichte en buigbare zonnepanelen ‘geplakt’. Deze panelen leveren evenveel stroom op als traditionele varianten. 

 

Aanvankelijk leek het opwekken van energie door zonnepanelen onmogelijk voor het Eemhuis, waarin onder andere de bibliotheek is gevestigd.

Licht van gewicht

Traditionele panelen waren te zwaar voor het sheddak. Door gebruik te maken van zeer sterke en tevens lichte kunststoffen is het totale gewicht van deze zonnepanelen zeer laag. Het Eemhuis is één van de eerste grootschalige projecten in Nederland waarbij dit soort zonnepanelen zijn geplaatst. Naast zonnepanelen is de bestaande verwarmingsinstallatie uitgebreid met warmtepompen, wordt de verlichting vervangen door (slimme) LED verlichting en wordt er actief gestuurd op een energiezuinige inregeling van installaties, waaronder verwarming, koeling en ventilatie.

Innovatieve oplossing 

Image

Jolande Mensink, teammanager vastgoedontwikkeling bij gemeente Amersfoort: “We hebben gekeken naar de mogelijkheden van zonnepanelen binnen de bestaande constructie eisen. Deze toepassing bleek de ideale oplossing hiervoor. Daarnaast hoeven we ook minder natuurlijke grondstoffen toe te passen, omdat een aluminium onderconstructie voor deze toepassing niet meer benodigd is. Met deze innovatieve oplossing wil de gemeente laten zien dat de toepassing van duurzame energie op bijna alle daken mogelijk is”.

CO2 neutraal in 2030

Het Eemhuis is één van de eerste gebouwen die wordt verduurzaamd vanuit de routekaart verduurzaming van de gemeente. In totaal moet Amersfoort 70 gebouwen verduurzamen om het doel van een CO2-neutraal en gasloos vastgoed in 2030 te realiseren. Met de plannen uit de routekaart - die in 2020 door het college van B&W is vastgesteld - heeft de gemeente het benodigd budget vrijgemaakt en de verduurzaming daadwerkelijk in gang gezet.

  

 

Meedoen?

Dat kan! Deel je innovatieve oplossingen en je kennis en ervaring met nieuwe techniek met het hele Bouwstenen-netwerk. 

En/of doe mee met het netwerk Verduurzamen, die op 14 juni 2022 bijeen komt in Delft.

Yes you can blauw

 

Meer informatie

 

Reactie toevoegen


Source URL: https://bouwstenen.nl/verduurzamen_zonnepanelen_bibliotheek_Amersfoort

List of links present in page