De prijs van betere kwaliteit

De prijs van betere kwaliteit

Prijs van kwaliteitOm de vereiste kwaliteit te kunnen bouwen legt de gemeente Velsen voor de bouw van een nieuwe school uit eigen middelen flink geld bij.

René van Veen, beleidsadviseur onderwijshuisvesting, licht toe.

Prijzen 30-40% hoger

“Tot vorig jaar hanteerden wij de normbedragen van de VNG voor onderwijshuisvesting, van € 1.891,72 /m2, maar we kwamen er met die bedragen niet uit. De echte prijzen lagen 30-40% hoger. Daar hebben andere gemeenten ongetwijfeld ook last van. Wij hebben daarom de normbedragen van de VNG min of meer losgelaten. Het startpunt is nu waar een gebouw aan moet voldoen”. 

€60 miljoen extra

“We willen als gemeente duurzamer, beter en gezonder bouwen. Bij scholen kiezen we daarbij voor een innovatieve aanpak. We hebben de laatste tien jaar  € 35 miljoen in onderwijshuisvesting geïnvesteerd. De komende 16 jaar gaan we nog € 60 miljoen investeren, waarbij we de normbedragen loslaten. We hebben extra bijgelegd om kwaliteit te waarborgen. Nieuwe methodes vragen vaak om een extra investering aan de voorkant.”

Investeren in ventilatie

René: “We investeren als gemeente bewust op thema’s als energiebesparing en duurzaamheid. Ook met ventilatie hebben we een stapje extra gezet. We investeren in de nieuwste systemen. Bestaande scholen zijn zelf verantwoordelijk voor het binnenklimaat. Zo staat het vastgelegd in ons IHP, dat recent is vastgesteld in samenwerking met ICS Adviseurs.”

Tips voor gemeenten

René adviseert gemeenten om  anders om te gaan met onderwijshuisvesting. “Realiseer je dat bouwen gewoon veel geld kost, maar spreek bijvoorbeeld wel een bedrag per vierkante meter af. Dan kan je als gemeente beter sturen op kwaliteit. Wij hanteren nu een bedrag van € 3.050 m2. Ook de schoolbesturen leveren een financiële bijdrage." 

 

“Wat ik gemeenten ook mee wil geven, is om intensief contact met scholen en gemeenteraad te houden. Wees transparant en kom regelmatig bij elkaar. Zo houd je bij alle partijen het draagvlak voor je projecten.”

 

 

Meedoen?

Dat kan zeker! Doe mee met het netwerk onderwijs voor gemeenten of juist voor scholen en/of denk actief mee met ons werk rond de vertaling van Beleid naar Ruimte.

 

Punten voor de bestuurlijke agenda? Tip je wethouder op ons bestuurlijk oploopje dat we op 24 september samen met de VNG organiseren.

 

Neem voor meer informatie contact op via 033-2584337 of mail naar nieuws@bouwstenen.nl.

Lees verder!

Reactie toevoegen


Source URL: https://bouwstenen.nl/kwaliteit_goede_onderwijshuisvesting_kost_meer_geld

List of links present in page