1909 Chefs in Alphen aan den Rijn

1909 Chefs in Alphen aan den Rijn

Op woensdag 25 september 2019 zijn de chefs op bezoek in Alphen aan den Rijn. Annemieke Reekers, vastgoedmanager bij de gemeente Alphen aan den Rijn, zorgt voor een gastvrij onthaal en geeft een toelichting op hoe zij 'in de wedstrijd zitten' als het om verduurzaming gaat. Goed om te horen.

Life en via de app

In het rondje ‘punten waar je druk mee bent’ komen veel overeenkomstige zaken voorbij: verduurzaming, organisatie, bestuurlijke drukte, informatie op orde (steeds opnieuw). Via de What's App-groep weten we elkaar te vinden en wie nog niet is aangesloten, kan zich bij Bouwstenen melden.

Organisatie

Een aantal chefs heeft deze zomer gesproken over de wijze waarop het vastgoedmanagement in gemeenten is georganiseerd. Erwin van Proosdij geeft een toelichting, de organisatie is meestal best wel klassiek met programma’s en diensten, de schaal is bepalend voor de wijze van organiseren, we hebben verschillende benamingen voor hetzelfde werk en er is onderscheid tussen functionele en hiërarchische sturing 

 

Rond IKC’s zijn de chefs nog niet bij elkaar geweest, maar 1 oktober organiseert Bouwstenen twee bijeenkomsten over het onderwerp; één in het juridisch netwerk over eigendom en één over betrokkenheid van gebruikers met het netwerk Samen onder 1 dak. Gezien de investeringen in IKC’s en MFA’s zullen we weer wat meer vaart op dit thema zetten.

 

Terugverdientijden

Stef Strik van het Ministerie EKZ en inwoner van Alphen vertelt over de infoplicht, maar we geven hem ook wat mee: Gelieve in de communicatie vanuit het ministerie minder nadruk op terugverdientijden en meer op de investering die nodig is om de doelen te halen. Dat helpt. Er zijn namelijk nog steeds mensen die denken dat de verduurzaming niets hoeft te kosten. 

Nieuwe route

Wicher Schonau, ingehuurd door de VNG, licht het nieuwe proces en inhoud van de VNG-routekaart toe. Zijn presentatie geeft vertrouwen. We hebben nu een aanspreekpunt bij de VNG met verstand van zaken. Ook kan hij melden dat de VNG directie heeft besloten de banden met het Bouwstenen-platform aan te halen comform de notitie de we samen met de de directeur inclusieve samenleving hebben voorbereid. Dat geeft de burger moed.

Samenspel

‘s Middags duiken we dieper in op het samenspel met ministeries, met elkaar, met bestuurders en met de VNG. Henk Hoogland (Almere) en Dennis Damink (Tilburg) lichten toe wat er uit de gesprekken met de betrokken organisaties is gekomen. Voor het samenspel met scholen hebben we ook ketenverantwoordelijkheid. 

 

Na de gesprekken in groepen worden er verschillende suggesties gedaan hoe we er samen voor kunnen zorgen dat we met de kennis uit het netwerk kunnen bijdragen aan goed afgewogen besluiten, en hopelijk kunnen voorkomen dat er besluiten worden genomen waar we allemaal last van hebben. Is daar aanleiding voor? Ja. Denk aan de uitname uit het gemeentefonds, de infoplicht, het energie- en klimaatbeleid, enz.. 

Rondje van de zaak

Dan maken we nog een rondje door het gemeentehuis, bekijken we de warmtepompen en andere installaties en geeft Annemieke nog een rondje in het Burgermeestershuis.

 

Al met al een goede dag waarin we veel hebben uitgewisseld, meegegeven en opgehaald. In het voorjaar gaan we ook weer eens over de grens kijken wat we daar kunnen leren. 

 

 

What's next?

  • Via de mail volgt opnieuw de link naar de enquête en het voorstel voor openbaarmaking van energiegegevens.
  • Er komt een datumprikker voor de excursie naar Aken.

 

We zien jullie graag, met bestuurder, bij de Jaarbijeenkomst op 28 november 2019 in Hilversum. Je kunt je hier aanmelden, als je dat nog niet hebt gedaan.

 

 

Meer informatie


Source URL: https://bouwstenen.nl/1909-impressie-chefs-vastgoed-AlphenaandenRijn

List of links present in page