Duurzaam Stadskantoor Venlo

Duurzaam Stadskantoor Venlo

Een gebouw dat de buitenlucht zuivert en energie opwekt. In Venlo hebben ze al meer dan twee jaar ervaring met een circulair stadskantoor, ingericht volgens de cradle-to-cradle principes.

 

Dit houdt in dat de materialen die in het gebouw zijn gebruikt, later op hetzelfde niveau opnieuw gebruikt kunnen worden en niet hun waarde verliezen.

 

Groene gevel

De met groen bedekte gevel van het gebouw springt meteen in het oog. De planten zuiveren de buitenlucht en nemen stikstof en koolstofdioxide op. Om de gevel te bewateren wordt  gezuiverd regenwater uit vijvers om het gebouw gebruikt.

 

Prettig binnenklimaat

De gemeente is zeer te spreken over dit gebouw. Theo Smets, coördinator/beleidsadviseur vastgoed: ‘Het is een verschil van dag en nacht met onze oude locatie. Het binnenklimaat is erg prettig. Een onafhankelijk meetbedrijf stelde zelfs nog nooit zo’n goed binnenklimaat te hebben gemeten. Er is ook binnen het gebouw een groene gevel. Die zorgt voor extra zuurstof en een prettige aanblik.’

CO2-neutraal

Het stadskantoor wekt 60% van haar eigen energie op en er wordt geen gas gebruikt. Het gebouw is CO2-neutraal. Verder zijn verschillende Cradle to Cradle (C2C)-oplossingen gebruikt: warmte- en koudeopslag, een helofytenveld voor afvalzuivering, drievoudig glas en zonnepanelen.


Opstartproblemen

De eerste paar jaar hadden we wel wat opstartproblemen, zegt Theo. ‘Zo werd de begane grond te warm door het vele glas. Dit is verholpen met zonnewering. Op de achtste verdieping staan twee olijfbomen en er is een vijver met vissen; erg mooi, maar we hebben soms wel lekkage’.

 

Inspireren

Het project is het resultaat van de gemeentelijke ambitie om stad en regio te laten functioneren volgens de C2C principes. Daarnaast wilde de gemeente de regio inspireren en innovatieve bedrijven aantrekken.

 

 

Meedoen?

Dat kan, bijvoorbeeld door;

 Meer informatie over het gemeentehuis

Verder


Reactie toevoegen


Source URL: https://bouwstenen.nl/Maatschappelijk-Vastgoed-Venlo-Stadskantoor-Duurzaam-Cradle

List of links present in page