Bouwstenen voor Sociaal

aanmelden nieuwsbrief

Mfakaart button

Zoeken

 

1705 Strategische keuzes; theorie en praktijk

Op dinsdag 30 mei 2017 komen PO-schoolbesturen naar de Rooie Cent om elkaar wijzer te maken voor wat betreft de strategische keuzes rond huisvesting; een klein en gemotiveerd gezelschap. 

 

Het gesprek is al volop gaande voor we officieel beginnen en loopt lekker door. Er is veel ruimte voor het eigen verhaal en de eigen zoektocht. Ondertussen wandelen we door Amersfoort, genieten we van de vogels en eten we een broodje.

 

Gebouw als leermiddel

Het gesprek gaat over het gebouw als leermiddel, de bestuurlijke aandacht, de relatie met de werkvloer, de systeem- en leefwerelden. Over de transitie van de oude naar de nieuwe tijd (van links naar rechts), over valkuilen en terug naar de veiligheid van het bekende. Over rijksbeleid, de relatie met gemeenten en gebrekkige compromissen. Over boven- en onderstromen en over macht, politiek en invloed gekoppeld aan de bedoeling. Ondertussen delen we inzichten en leermomenten en helpen we elkaar vooruit, zonder te adviseren, want dat mag niet.

 

Handige notitie

We komen niet meer toe aan de presentatie van Sander (zie bijlage) over zijn onderzoek naar strategische antwoorden op krimp, maar hebben wel een handige notitie over sturing en de bedoeling en een paar goede aanknopingspunten voor de volgende bijeenkomst te pakken. De volgende bijeenkomst is op 12 september en dan gaan we in gesprek met een transitie-specialist. We kijken er nu al naar uit.

 

Ter inspiratie: 

  • Presentatie van Sander Galjaard
  • Notitie Sander Galjaard n.a.v. verdraaide organisaties
  • Verdraaide organisaties van Wouter Hart (2012)
  • Reisgids maatschappelijke voorzieningen; m.n. bladzijde 37 over de bedoeling/denkrichting
  • Maatschappelijk vastgoed van waarde; m.n. bladzijde 44 en 45 met de bijdrage van Harry te Riele (transitiespecialist)
  • Tijdig bestuur van Martijn van der Steen; voor het gemak even de samenvatting in Schoolfacilities
  • Corporate Tribe van Daniëlle Braun & Jitske Kramer

 

 

 

Wat volgt

 De datum en het programma voor de volgende bijeenkomst volgt, maar is in ieder geval weer op een dinsdag. We kijken er nu al naar uit.

 

 
Delen: 

Snel naar

Partner worden?

Onderzoek gemeentelijk vastgoed

Enquête

Voldoen aan alle wettelijke regels

Partner