Bouwstenen voor Sociaal


Mfakaart button

Leiden transformeert!

TransformatieOnder deze titel bracht de gemeente Leiden een magazine uit, waarin het verleden met de toe- komst wordt verbonden. "Vooruit met de ruimte die er is", ook op maatschappelijk vlak. 

 

Leiden wil zich economisch verder ontwikkelen, meer woningen en een gastvrijere, spannender en chiquere stad zijn. De leegstand is daarbij geen last, maar een kans om deze beleidsdoelen vorm en inhoud te geven. Dat laat het magazine aan de hand van allerlei interviews en voorbeelden zien.

 

Creatief transformeren
Leiden werkt daarbij nauw samen met de markt. Zo werkt de gemeente mee aan een marktinitiatief voor een herontwikkeling van terreinen. Cultuur, creativiteit en duurzaamheid staan voorop in de plannen van de initiatiefnemers. "Het initiatief sluit goed aan bij de economische en maatschappelijke ambities van de stad", zegt Bastiaan de Roo, senior adviseur markt van de gemeente Leiden. Als blijkt dat de plannen haalbaar zijn en kunnen rekenen op voldoende draagvlak zal de gemeente over gaan tot verkoop van het terrein.

 

HUBspot

HUB's
Ook is een leegstaand pand van de gemeente getransformeerd tot HUBspot; een initiatief van de Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden en de gemeente ter bevordering van de (studenten) startup scene. En de voormalige Ambachtsschool biedt nu onderdak aan beeldende kunstenaars, creatieve bedrijven, een galerie en café.

 

Kluswoningen ook voor statushouders
In een voormalig schoolgebouw, een gemeentelijk monument, worden mogelijke kluswoningen gerealiseerd en op het terrein ernaast zelfbouwwoningen. Extra bijzonder aan het plan is dat ook circa 15 tot 25 statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) de kans krijgen om hier zelf een huis te bouwen. 

 

Monumentaal vastgoed en horeca
De gemeente wil een aantal monumenten, waaronder De Waag, graag in bezit houden. Daarom heeft ze het nu verhuurd aan een horecabedrijf waardoor dit gebouw beter wordt benut en nog beter openbaar toegankelijk is. Bastiaan de Roo: "Voorwaarde voor de exploitatie was wel dat het Huis van Sinterklaas en de Haring uitreiking tijdens Het Leidens Ontzet hier gehouden kunnen worden." Ook een deel van het monumentale Stadhuis is omgezet naar horeca. Met CityHall wordt de levendigheid op het stadhuisplein vergroot.

 

 

 

 

Ook doelgericht transformeren? 

Recepten voor hergebruik

Laat u inspireren tijdens de Najaarsbijeenkomst op 30 november 2017.

 

In een 'kooksessie' wordt ingegaan op praktijkvoorbeelden waarbij leegstand wordt ingezet als fast accommodator, cultuurdrager, participatie impuls, placemaker of wordt verkocht voor het hoogste bod.  

 

Je kan je hier aanmelden.


 

 

Meer informatie

Enquête

Voldoen aan alle wettelijke regels

Partner