Bouwstenen voor Sociaal


Mfakaart button

Leuke plekken

ChocoladafabriekWat ooit begon als chocoladefabriek in Gouda is nu een 'Third place'. Een inspirerende ontmoetingsplek voor jong en oud die op- nieuw betekenis geeft aan het begrip bibliotheek en publieke plek. 

 

Reden voor het Bouwstenen-netwerk om te kijken wat we hiervan kunnen leren; om te beginnen van het concept achter de plek. 

 

Chocoladefabriek

Third places

Aat Vos, auteur van het boek over Third Places, licht toe: "Je eigen huis is de first place, de school en kerk de second en plekken waar je kan verblijven, anderen kan ontmoeten en niet je portemonnee hoeft te trekken zijn third places. Het zijn plekken waar mensen zijn, waar iets gebeurt en waar ruimte is voor eigen invulling. Een dienblad waarop van alles geserveerd kan worden, zoals ook parken en pleinen door mensen voor hun eigen ding kunnen worden gebruikt. Niet te commercieel, maar genoeg te zien en te beleven." 

 

Chocoladefabriek

Nieuw concept
In de Chocoladefabriek 
zijn de bibliotheek van Gouda, het Streekarchief Midden-Holland, een drukkerswerkplaats en een café gevestigd. Drinken mag overal in het gebouw, behalve in het archief. Het is 7 dagen per week open. Er komen wekelijks zo'n 10.000 bezoekers over de vloer; 500.000 per jaar.

 

Inspirerend

In 2015 won het de NBD Biblion Award, de prijs voor de beste openbare bibliotheek van Nederland. Het ontwerp geeft een nieuwe betekenis aan het begrip bibliotheek, stelt de jury. Het concept dat er achter zit zou ook extra betekenis kunnen toevoegen aan scholen, buurthuizen of sportaccommodaties. Inspirerend voor meerdere sectoren. 

 
Exploitatie
Jaco de Vries, gastheer en ondernemer van de horeca in de Chocoladefabriek benadrukt dat zo'n plek niet vanzelf tot stand komt. Zo'n open formule levert dagelijks ongemakken op. Gastvrijheid heeft meerdere kanten; een warm welkom, maar ook gedragsregels voor de bezoekers. Hij heeft ook tips: werk samen aan de programmering, zorg voor gezamenlijke budgetten, begrijp elkaars werk en blijf bij de tijd, of liever nog, loop hierop vooruit. Maar slimme systemen waarop meerdere gebruikers werken, blijkt ook handig te zijn.

 

 


Ook meedoen?
Word partner en/of sluit aan bij het netwerk Samen onder één dak.

Wat ook kan:

  • de bruistest voor uw eigen accommodatie;
  • meedoen met Rode Kersen voor informatie over de gebruikerstevredenheid.   


 

 

Meer informatie

Dit bericht is gebaseerd op twee Bouwstenen-bijeenkomsten van het netwerk Samen onder één dak. Zie ook:

 

Enquête

Voldoen aan alle wettelijke regels

Partner